torstai 21. marraskuuta 2013

Blogiperiaatteita

Sain Preferitalta mielenkiintoisen ja ajattelemisen aihetta antavan haasteen valaista blogiperiaatteitani. Kiitos haasteesta. Muun elämän ollessa hetkellisesti tärkeämpää kuin bloggaaminen, haasteeseen vastaaminen on viipynyt.

Haaste on alunperin lähtenyt Johannalta Löytö-blogista.

Johanna kertoo:

”Haluan aloittaa haasteen, jossa kerromme omia periaatteitamme bloggareina. Mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut harmistumaan blogimaailmassa? Miten suhtaudut kuvien oikeuksiin? Miten hoidat yhteistyöpostaukset? Kerro asioista vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi. Itse haluan tällä tavoin kertoa omat periaatteeni ja ajatukseni julkisesti, jotta lukijani saavat rehellisesti tietää mitä mieltä olen asioista.”
. . .

Mitä ja miksi

Aloitin blogin kirjoittamisen kesällä 2009. Olin tehnyt koruja jo joitain vuosia, ja blogi oli näppärä tapa dokumentoida tekemisiäni. Sittemmin innostuin uudelleen myös neulomisesta, ja nykyisin blogi on sekalainen harrastearkisto. Blogi ei kerro minusta eikä elämästäni muutamaa turhanpäiväistä tiedonmurusta enempää.

Kun harva kuitenkaan sonnustautuu pelkkiin koruihin tai kaulahuiveihin, olen tyrkkinyt mukaan myös aihetta täydentäviä ja sivuavia kuvia ja höpinöitä. Yritän kuitenkin pitää blogini sisällön edes jollain tavalla ruodussa. Olen perusnaiselliseen tapaan kiinnostunut vaatteista, sisustamisesta, muodista, luonnosta, hyvinvoinnista. Jos ylimääräistä aikaa olisi, voisin pitää useampaakin blogia. Tästä on turha haaveilla aikana, jolloin postaustahtini on näinkin verkkainen.

Teksti ja ulkoasu

Blogini on Bloggerin ns. vanha pohja, joka ei salli kaikkea toivomaani. Viitseliäisyydestä on kiinni, etten ole vaihtanut uuteen. Joku päivä sitten - tai ei.Bannerin päivitän muutaman kerran vuodessa yksinkertaisesti siitä syystä, että kyllästyn katsomaan samaa. Toisaalta, jos banneri olisi tarpeeksi yksinkertainen, en ehkä kiinnittäisi siihen turhaan huomiota. Mahdollisesti ei kukaan muukaan.Olen valinnut blogini näkyväksi mobiililaitteissa mobiiliversiona, koska pienellä näytöllä internetversion lukeminen ja kuvien katseleminen on kamalaa. Vaan on se siltikin.

Kuvat

Kaikki blogini kuvat ovat itse ottamiani tai tekemiäni. Käsittelen kuviani Photoshopissa ja piristän niitä välillä käyttäen mm. tekemiäni photarileimasimia ja muokkaamiani osia vapaista kuvista.

Valokuvaan viitisen vuotta vanhalla Canon EOS 450D:lläni. Uuden hankin, kun perustelut kattavat hinnan. Toivoisin, että voisin ottaa ja esitellä nykyistä monipuolisempia kuvia.

Tunnen tekijänoikeuslain periaatteet ja olen asian suhteen niinkin jyrkkä, että se rajaa blogilukemisiani. Ymmärrän ja hyväksyn ns. ammattibloggaajien hyödyntämät kaupallisten yhteistöitten luvalliset kuvapankit enkä ärsyynny niitten käyttämisestä ja kuvien esittämisestä.

Nautin erityisen paljon blogien hyvin laadituista asu- ym. kollaaseista ja olen saanut niistä hyviä vinkkejä omaan habitukseeni. Toivoisin, että näitä voitaisi ja osattaisi jatkossakin esitellä blogeissa lakia rikkomatta.

Yhteistyö ja mainonta

En tee blogini puitteissa yhteistyötä minkään kaupallisen tahon kanssa. Asian suhteen en ole ehdoton, mutta toistaiseksi mitään hyväksyttävää ei ole tarjottu. Harrasteblogit eivät ole kaupallisessa mielessä houkuttavia useimmiten rajallisen lukijakuntansa takia. Pitäisi laittaa enemmän peliin, jotta suuri yleisö ottaisi omakseen.

Jokainen bloggaaja voi haalia itselleen mainoksia omin avuin, sitä varten ei tarvitse blogata kenenkään tallissa tai kadehtia ketään. Itsenäisenä, mainosvapaana bloggaajana minulla ei ole tarvetta haalia  lukijoita sen enempää fb-sivuilla kuin muillakaan tileillä. Blogiani voi halutessa seurata Bloglovinin kautta.

Olen vuosia saanut hyvin läheltä seurata, mitä ammattibloggaajan arki on. En kadehdi heiltä mitään.

Ikävät kommentitBlogini ja kirjoittamani aiheet ovat niin neutraaleja, ettei juttuni ärsyttäne ketään sen vertaa, että viitsittäisiin nähdä vaivaa ilkeän kommentin rustaamiseksi. Kenenkään ei tarvitse lukea blogia, josta ei pidä tai joka ärsyttää. Näin toimin itsekin. Rakentavaa kritiikkiä arvostan ja olen sille avoin.

Kommenttikotrollin otan käyttöön, jos sille on perusteet.

Harmittaa

No kyllä minua joskus harmittaakin. Omassa blogissani se, ettei blogini sisältö valmistu koneen ääressä  istuksien ja lukemalla muitten blogeja. Puolustukseksi ei aina kelvanne insipiraation etsiminen? Koska pääasiassa esittelen jotain itse tekemääni, "aineistoa" syntyy vain konkreettisesti tekemällä. Korut teen työpöydän ääressä, neuletyöt eivät ole paikkaan eikä vuorokaudenaikaankaan sidottuja. Kunhan silmät pysyvät auki ja puikot hyppysissä. Itse postauksen kokoaminen ei kauaa kestä.

Joissain blogeissa harmittaa se, että aikaani on hukattu:  Piilomainontaan tai ainakin hyvin maastottuun mainontaan sorrutaan edelleenkin. Minulla ei ole yhtään mitään mainoksia vastaan, kunhan lukiessani tiedän, että kyseessä on sponsoroitu teksti. Aikuisena osannen itse päättää, uskonko tuotteen tai tavaran ihanuuteen ja tarpeellisuuteen vai en.

Siksi

Parasta bloggaamisessa: Te! Lukijat!

Ja vuorovaikutus. Olen saanut teistä itsekkäästi ajatellen ihania blogiystäviä. Ketään en ole tavannut, mutta joittenkin lukijoitten kanssa tunnen sulaa samanhenkisyyttä, yhteisen ajatusmaailman ja periaatteet.

Kroonisen vapaa-ajanpuutteen takia ehdin harvoin etsimään luettavakseni uusia blogeja. Menen tässä suhteessa aika matalan aidan ali: tutustun jokaisen lukijan ja kommentoijan blogiin aina, kun siihen suodaan mahdollisuus.
. . .

Haaste on tavoittanut suurimman osan tuntemistani blogeista, joten jätän sen osaltani vapaasti vastaanotettavaksi. Vaikkei haasteeseen tarttuisikaan, on kiva välillä syventyä ajattelemaan: mitä ja miksi ja kaikkea siltä väliltä. Eikös?


6 kommenttia:

 1. Olipa kivasti ja hauskastikin kirjoitettu tällaisesta ajatuksia herättävästä aiheesta. Näitä asioita olisi kyllä jokaisen bloggaajan joskus hyvä miettiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Katri. Jokaisella bloggaajalla ja lukijalla on oikeus omaan mielipiteeseensä ja tapaansa tehdä asioita ja se meille kaikille sallittakoon. Bloggaaminen on kuitenkin vain yksi harrastus muiden joukossa, tai harrastuksen lieveilmiö, eikä maailman vakavin asia.

   Poista
 2. Mielenkiinnolla ja nyökytellen luin tämän postin.
  Samoilla linjoilla ollaan :-)

  Mulla tökkii nyt postailu. En millään meinaa keksiä aiheita ja pimeääkin on. Siispä otan ihan rauhallisesti. Tartuin kutimeen. Matkin sua ja neulon par'aikaa paksua kauluria. Ihanan paksua jälkeä Eskimosta tuleekin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihän me, aikuiset naiset :)

   Kuvaaminen tökkii, ihan totaalisesti. Koruja vielä saisi kuvattua valovirityksin, mutta kun ei ole kuvattavaa. Kaikki keskeneräistä. Neuleet ehtivät "lentää pesästä" ennen kuin valoisa päivä ja minä kameroineni kohtaamme. Että niin on tyhjää täälläkin.

   Neulomista ei onneksi mikään estä. Kiva, että sinäkin tykästyit Eskimoon!

   Poista
 3. Kiitos kun otit haasteen vastaan! Arvostan sinua bloggarina, ja näiden periaatteittesi jälkeen (jos mahdollista) entistäkin enemmän. Vaikka en itse ymmärrä mitään korujen tekemisestä, silti luen myös niistä kertovia postauksiasi mielelläni, ja ainakin voin katsella upeita kuviasi. Puhumattakaan neuleohjeistasi - ei taida olla yhtäkään juttua, josta en olisi innostunut tekemään perässä. Minua ei haittaa tippaakaan, jos postailet harvakseltaan. Päinvastoin! Ilo on sitä suurempi. Blogien lukemiseen käytettävissä oleva aika on kaikilla rajallinen - ja sen käyttää mielummin "oikeiden" postauksien lukemiseen. Kuin vaikkapa yksinomaan mainostarkoituksessa tehtyjen. Niinkuin sinä viisaasti sanoit: "Aikaani on hukattu". Täällä sitä tunnetta ei tule, ei koskaan. Päinvastoin. Tämä on edelleen maailman kaunein blogi. Piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana!
   Ei tarvitse ymmärtää tekniikoita tai olla kiinnostunut niistä voidakseen toivottavasti tykätä lopputuloksesta.
   Kuten sanot, meillä kaikilla on käytettävissämme rajallinen aika blogien kirjoittamiseen ja lukemiseen, joten valintoja täytyy tehdä. Olen niin iloinen, että sinä luet blogiani! Haluaisin sanoa sinulle jotain kaunista, vaan en nyt osaa.

   Poista