maanantai 7. lokakuuta 2013

Syysmyssy

Mun mielestäni sileä neule on kaunista, jos ei kauneinta. Tylsähän sitä on neuloa, mutta pinta sopii melkein mihin neulomukseen tahansa eikä neulominen vaadi sen kummempaa keskittymistä.

Aiemman harjoitusponchon valmistuttua olen neulonut kaksi ponchoa kashmirlangasta (palaan näihin myöhemmin). Ja myssyjä. En ihan tiedä, mitä eroa myssyllä ja pipolla on. "Myssy on yleensä villasta kudottu pehmeä päähine, samankaltainen kuin pipo." No, kutsun näitä neulomiani päähineitä myssyiksi. Ne kun on vähän myssyköitä - ja oisko pipo sitten vähän ryhdikkäämpi asuste.

Beiget ja valkoinen myssy on neulottu joistain jäänne villalangoista, harmaa ja hento roosa Posh Fingering -villa-silkki-kashmir-langasta. Posh Fingering -langan jokainen vyyhti on käsin värjätty ja värit tuollaisia eläväisen epätasaisia. Lanka on todella ihana neuloa, eikä valmis neule kutita.

Myssyköitten tarkkaa neulontaohjetta ei ole antaa. Neulomani langat ovat eri paksuisia, ja PF-langan neuloin kaksinkertaisena. Periaate on luoda tarvittava määrää silmukoita ja neuloa joko pyöröpuikolla tai sukkapuikoilla parikymmentä senttiä sileää neuletta. Reuna rullautuu itsestään ja jos sitä ei halua, neuloo reunan kaksinkertaisena tai resorin. Kavennuksen olen tehnyt neulomalla kaksi silmukkaa yhteen tasaisin välein kahdeksan kertaa joka toisella kerroksella ja vetänyt langan viimeisten 8-12 silmukan läpi. Tykkään mallista niin, että ei tässä vielä kaikki.

Valitsemalla neulomukseensa ohuehkon, kevyen langan ja neulomalla tarpeeksi väljän myssyn säästyy siltä meitä kaikkia naisia häiritsevältä "pipo pilaa kampauksen"-surkuttelulta.


23 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä - joskohan sitä sukkaneuleet vaihtaisi myssyköihin? Saisi kerrankin tarpeeksi väljän pipon. Kauniita värisävyjä löytyy sinun myssyistäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Lady of The Mess. Siinä vaiheessa, kun sukkia rupeaa olemaan enemmän kuin niitä tarvitsevia jalkoja, on kiva tehdä jotain muuta.

   Pipo ei saa kiristää!

   Poista
 2. Kauniin värinen myssypino, täytyypä käväistä tuossa lähi Menitassa katsomassa löytyisikö tuota Posh Fingering-lankaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on oma myssy joka viikonpäivälle ;) Mustia en viitsinyt kuvata. Enkä muutamaa muutakaan - vielä.

   Poista
  2. Uncommonin Posh Fingering lankaa saa Suomessa vain TitiTyystä :)

   Poista
  3. Kiitos siina*k :) Oma lankanihan on nimenomaan TitiTyystä, mutta en tiennyt sitä saatavan ainoastaan sieltä.

   Merja, lakoja on ihana hypistellä ja jos et löydä kaupasta mieleistä, niin suosittelen sitten tilaamaan.

   Poista
  4. Tiedän Menitassakin olevan paljon kaikkea kivaa, käyn nyt ensin katsastamassa siellä, kun ihan vieressä asun ;-D. Ja kiitos tiedosta Siina, hyvä tietää, mistä juuri tuota lankaa saa!

   Poista
 3. Myssy on ehdottomasti sellainen pikkuisen lörttänä päähine, pipo taas ryhdikäs ja pikkuisen paksumpi. Ja nyt kun oikein mietin, kun muksut olivat pieniä, pistin heille myssyn päähän ja nyt koululaisille huikkaan "Pipo päähän!" =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paumau. Nämä on kyllä ehdottomasti myssyjä! Lörttänöitä päähineitä. Lisäsin vielä yhden kuvan ilmentämään tuota lörttänäisyyttä. Ihana sana!

   Poista
  2. Vallan ihana malli ja hyvä, kun lisäsit selventävän kuvan. Välttämättä tasokuvissa ei tule malli niin selvästi esille.

   Poista
  3. Ollaan varmasti molemmat samaa mieltä, että nämä ovat myssyjä, ihania lörttänöitä :)

   Poista
 4. Oiiiih, miten ihania myssyköitä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siina! Kaunis lanka ei kommervenkkejä kaipaa ;)

   Poista
 5. Oih ja voih, taattua Ania laatua! Aivan ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatua en hehkuttaisi muun kuin ihanien lankojen suhteen. Kiitos Tiina :)

   Ei liity kommentiisi, mut: Joku ei näe järjen hiventäkään neuloa montaa samanlaista myssyä mallinkin vielä ollessa tylsä. Minä nyt vaan tykkään näistä yksinkertaisista jutuista. Ja ihan oikeasti, ei nää kaikki mulle jää.

   Poista
 6. Huomaa, että olet kutonut paljon. Käsialasi on niin kovin tasaista,itsellä on siihen vielä matkaa. Onneksi on paljon lankoja jotka antavat epätasaisuudessa hiukan anteeksi :) Suloisia myssyköitä, kuten aina. -sari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollenkaan paha, että työstä näkyy sen olevan käsin tehty. Päinvastoin. Toivottavasti "täydellisyyden tavoittelu" ei estä ketään tarttumasta puikkoihin ja pukeutumaan tekemiinsä neuleisiin.
   Kiitos -sari- :)

   Poista
 7. Oi miten ihania! Juurikin tuollaista myssyä halajan.. yhden ostinkin COSilta - ei tullut mieleen vielä siinä vaiheessa, että näitä voisi myös ihan ite yrittää tehdä :) No, mun taidoilla tuokaan myssy ei ole mikään piece of cake. Kalastajan vaimon blogissakin oli juuri tänään vastaavan myssyn, beanien ohje. Samalla opin uuden sanankin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. COSilla on varmasti ihania myssyjä, kun siellä on niin monta muutakin kivaa juttua! Pipot ja myssyt, nämä yksinkertaiset modellit, on kyllä niin helpot neuloa itse. Toisaalta maksavathan laadukkaat langatkin.
   Marja, mulla on varattu kuudet langat Johannan beanieihin. Tuli pyyntö, että haluttaisiin... Ihastuin itsekin, että minäkin sitten haluun :) Jos musta ei vähään aikaan kuulu: olen tehtaalla töissä.
   Kiitos kommentistasi ja lankakauppaan hus hus!

   Poista
 8. Aika hauskaa...minäkin ostin juuri COS:lta myssyn ja Johannan beanien sekä tämän sinun myssysi nähtyäni tajusin, että haluan myös itse kokeilla neulomista pitkästä aikaa. Ihania lankoja ja värejä noissa sun myssyissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Petra. Kävinkin kurkkaamassa COSin myssyn, kun tuntuu olevan kovin suosittu. Oli ihan tutun näköinen :) COS käyttää neuleissaan kiitettävästi kashmiria, mikä on tosi hieno juttu.
   Kuten yllä Marjalle jo kerroinkin, multa pyydettiin Johannan beanieita... kolmas menossa ja aion neuloa myös itsellenikin. Niistä tulee niin ihanan kevyitä, pehmeitä ja suloisia.
   Myssy on helppo "alkupala", jos pähkäilee taitojen ruostumista.

   Poista
 9. Taas niin upeita neulomuksia. C.n myssykät ovat aiheuttaneet ihasteluita kovasti! :D
  Ja toimii, ei ole hänen kampaus lytyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun itsellä on vain yksi pää, on kiva, ulkoiluttajia riittää.

   Poista