lauantai 12. tammikuuta 2013

Lapaset ei lopu


Novitan lapasten perusohje.
Olen soveltanut ohjetta kuvien lapasiin, joissa resorit ja kämmenselän palmikkokuviot omasta päästä.

13 kommenttia:

 1. Eipä voisi kuvitellakaan noiden kuvien jälkeen laittavansa enää sormikkaita. Hrrr. Näyttävät niin lämpimiltä. Ja kauniilta. Ihan niinkuin takkisikin. Tai ilmeisesti onkin kelsiturkki? Vaalea on tyylikäs ja kaunis väri talvella, ja on niin upeaa nähdä muutakin väriä kuin mustaa tai tummaa.

  Saanko kysyä, oletko tehnyt lapaset oikein peukalokiilan kanssa? Siltä ainakin näyttää. Nimittäin ns. nostopeukalo ilman kiilaa ei mitenkään istu käteen, toisin kuin sinun lapasesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän sormikkaita, nahkahanskoja, lapasten alla. Pelkillä lapasilla en tarkene. Takki on lyhyt kelsi. Haluaisin korjauttaa sen pitkäksi, mutten ole tehnyt asialle mitään. Josko sille voikaan.

   Teen lapasiin aina peukalokiilan toisin kuin (laiskuuttani) aiemmin neulomiini peukalotyngällisiin kämmekkäisiin. Varsinkin hanskojen päällä käytettynä kiilaton peukalo olisi aivan onneton. Peukalo joutuisi keskelle kämmentä, jos ei siellä jo ole.

   Poista
  2. Mieletön oivallus vetää neulotut tumput nahkahanskojen päälle. Sinä olet nero! Osaan kyllä laittaa lapaset nahkaisten kintaiden sisään, mutta mieleeni ei ole koskaan juolahtanut laittaa toisinpäin. Miksei? Ja sitten olen ihmetellyt tunnottomia valkoisia sormiani. Eipä tarvitse ihmetellä enää. Kiitos!

   Poista
  3. Kyllä se on ihan käytännöllisyys, joka neuvoo. Tämä hansikas-lapanen-yhdistelmä on näppärä siinäkin, että lapasen voi nopeasti vetäistä hansikkaan päältä sisätiloissa, esim. kaupassa, eikä siltikään jää paljassormiseksi. Nahkahanska neulotun lapasen alla tekee yhdistelmästä lämpöisen ja ennen kaikkea tuulenpitävän.

   Poista
 2. Kadehdin tuota tuotteliaisuuttasi, saat aikaiseksi ja minulla vain aika menee aikoessa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merja, lapaset on nopea neuloa, ja pieni työ on helppo ottaa mukaan melkein minne vaan. Lähden huomenna Tukholmaan, puikot ja langat mukana luppohetken varalta. Lapasen neuloo illassa, jos ei mene kovin aikaisin nukkumaan ;)

   Poista
 3. Voi kun on ihania! Olisin ikionnellinen jos viitsisit kirjoittaa ohjeen näihin lapasiin. Josko saisin itsekin aikaiseksi. t. Susse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susse :)

   Novitan ohje:

   http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=91716

   on hyvä perusohje. Neulon esimerkiksi omaan nro 6 - 6 1/2 käteeni lapaset 40 silmukalla ja teen peukalokiilaan lisäykset 4 kertaa. Kannattaa muistaa, että esim. palmikko vetää neuletta jonkin verran kasaan, tällöin voi halutessaan lisätä muutaman silmukan resorin jälkeen. Oheisella ohjeella onnistut varmasti. Peruslapaset on helpot neuloa.

   Kuvan valkoiset lapaset on tehty vähän isompaan käteen kuin omani ja neulottu 44 silmukalla, peukalokiilan lisäykset tehty 5 kertaa. Keskimmäinen palmikko on leveämpi kuin reunimmaiset (harmaissa 40 slmukalla neulotuissa palmikot saman levyiset). Ohjetta on helppo itse kuvioida mielensä mukaan. Tykkään palmikoista, neule tekee lapasista lämpöisemmät. Samoin resorin neuletta vaihtelemalla saa vaihtelua neuletyöhönsä.

   Pärjäisitkö näillä ohjeilla. Olen lähdössä matkalle enkä ehdi tämän yksityiskohtaisempia ohjeita tähän hätään.

   Poista
 4. Kauniita lämpöisiä lapasia. Inspiroiva postaus jälleen kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kun mulla oli vuosien tauko neulomisessa (en vaan millään ehtinyt) seurasin kateellisena kaikkia neulojia. Musta tuntui, että kaikki neuloi - yleisissä liikennevälineissäkin. Nyt olen ottanut aikaa, eikä neulominen lopu ihan heti. Löydän koko ajan uusia juttuja, joita tahdon tehdä. Onneksi saan ujutettua neulomuksia sekä perheenjäsenille että muille läheisille. Kaikkea en itse tarvitse enkä ehdi käyttää.

   Jos joku inspiroituu näistä jutuistani, niin kiva, kiva :)

   Poista
  2. Ja taas kiitos unohtui. Kiitos paljon kommentistasi, Lissu.

   Poista
 5. Justiinsa. Täällä syntyy lapasia kuin sieniä sateella, ja arvaa kenen sukat ei edisty... :D
  Lapaset ja takkisi ovat iiiihania.

  Mäkin ostin tänä tavena vaihteeksi vaalean pitkän untuvatakin. Vaikka aluksi vähän epäilin tuota vaaleutta, tykkään siitä nyt kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ylittää aloittamisen kynnyksen, niin voi joutua "liukumäkeen" ja käy kuin mulle. Ei saa jarrua päälle ;)

   Mulla on musta untsikka, mustia villakangastakkeja, ja tykkään mustista vaatteista noin yleensä. Ne on helppoja, tyylikkäitä ja aina muodissa. Mutta kyllästyttäishän se aina kulkea mustissa. Viimeisin ostokseni on Parajumpersin parka, nimeomaan vaalea, eikä tullut mieleenikään ostaa sitä mustana. Nykyään on niin hyvät hoitosuihkeet ym. että käyttövaatekin voi huoletta olla vaalea tai valkoinen. Ja saahan ne likaannuttua pestä tai pesettää materiaalista riippuen. Takkisi on varmasti kaunis ja ihana ja siihen on helppo ja kiva yhdistää kaulahuiveja ja muita asusteita.

   Kiitos suntsa :)

   Poista