keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Raglankavennus

Autatko?

- - -
Kiitos!
Ystävällinen lukija on suomentanut ja lähettänyt kaipaamani ohjeen minulle (3.1.2013).
Ohje lisätty postauksen loppuun.*

Kommenttiboksissa on lisäksi lukija Kielon vinkkaama linkki sivustolle, jossa on neulesanastoa ja englanninkielisten neuleohjeiden suomennoksia.

Olette ihania!
- - -
Pyydän apuanne oheisen neuletakin ohjeen kanssa. En ole koskaan neulonut englanninkielisen ohjeen mukaan, en siis ymmärrä lyhenteitä. Oheinen ohje on käännetty englanniksi ranskankielisestä neuleohjeesta, jonka nyt toivoisin saavani käännettyä suomeksi. Haluaisitko auttaa? Kyseessä on raglan kavennus, joka ei liene kovin monimutkainen, ja tuo pyöreä kaula-aukkokin kiinnostaisi. Valitettavasti minulla ei ole ohjetta tekstitiedostona.
Neuletakin kappaleet on neulottu erikseen ja kerätty sitten pyöröpuikolle. Tuntuisi niin turhalta neuloa kaikki nuo kappaleet ja sössiä sitten kavennusten kanssa.

Pienikin helppi on tervetullutta ( -> ania.alf at g.mail.com ) ja kiitän kaikesta avusta jo etukäteen! Ei ole kiirus, mutta haluaisin neuloa kyseisen neuletakin j o s k u s.


- - -
5.1.2013

*Nellin korut ja käsityöt -blogin Nellin luvalla julkaisen hänen suomentamansa Saumaton raglankavennus -ohjeen:

"Saumaton raglankavennus menee näin:

Merkin voi laittaa jokaiseen kulmaan halutessaan, itse en yleensä sellaisia käytä. Neulo ensin 2 kerrosta ainaoikeaa, aloita sitten kavennukset. *1. krs (oikea puoli): Neulo silmukat oikein. Kun ennen merkkiä on jäljellä 3 s, neulo 2 o yhteen ja 1 o. Merkin jälkeen tee ylivetokavennus: nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. 2. krs (nurja puoli): Neulo oikeaa, mutta neulo aina merkin jälkeinen silmukka nurin.* Toista näitä kahta kerrosta 25 kertaa (eli yhteensä 50 kerrosta kavennuksia). Työ kavenee siis 8 silmukkaa jokaisella kavennuskerroksella.

En tiedä miksi tuo merkin jälkeinen silmukka neulotaan nurjalla kerroksella nurin; miksei myös ennen merkkiä oleva? No, se kai vaikuttaa raglan ulkonäköön jollain lailla.

Jos haluat pyöreän kaula-aukon, päättele 15 silmukkaa kummastakin etureunasta 25. kerroksella, ja vielä 2 s 27. kerroksella. Tässä päättelisin itse hieman eri lailla, koska kuulostaa että näin kavennettuna kaula-aukko jää silti hieman kulmikkaaksi. Voisi esimerkiksi kaventaa näin: 25. kerroksella 11 s, 27. krs:lla 2 s, 29. krs:lla 2 s ja vielä 31. krs:lla 2 s (yhteensä 17 s). Esimerkiksi.

Toivottavasti tästä oli apua!

Terveisin,
Nelli Rönkä"

Paljon kiitoksia Nelli!

7 kommenttia:

 1. Itse olen löytänyt paljon apua englannin kielisiin ohjeisiin Marjut Katajalan nelesanastosta. Sieltä löytyy käännökset ja selitykset lyhenteille.

  http://www.katajala.net/marjut/neuleet/sanasto.shtml

  Kielo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjan paljon kiitoksia Kielo. Maallikkona en ole voinut moista sivustoa kuvitella olemassa olevankaan.

   Poista
 2. Olen myös kaivannut tästä suomenkielistä ohjetta. Voisitko laittaa sen tänne meille kaikille:) Etukäteen kiittäen, Kiku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiku, kiitos mielenkiinnostasi. Neuvottelut suomentajan kanssa käynnissä. Luvatta en voi hänen kääntämäänsä ohjetta julkaista.

   Poista
 3. Tuhannet kiitokset, olette ihania :)
  Nyt puikot suihkimaan. Kiku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Kiku, omasta puolestani. Nelli teki kyllä jalon teon. Milloinhan minä ehdin kaventelemaan?

   Poista
 4. Olkaapa hyvä vain! Toivottavasti osasin suomentaa oikein ja saatte aikaiseksi oikein kauniin raglankavennuksen (itse en ole siinä vielä onnistunut - tämä ohje tulee siis käyttöön mikäli sillä saa hyvää jälkeä).

  Nelli

  VastaaPoista