tiistai 13. marraskuuta 2012

Uudet härpäkkeet

Kovasti muodissa olevissa puku- ja statement-koruissa käytetään paljon erilaisia epäjaloja korumetalleja, joille nikkeliyliherkät reagoivat todella voimakkaastikin. Nopeassa allergiassa kosketuskohtaan tulee kutinaa, punoitusta ja nokkospaukamia. Jos nokkospaukamareaktio uusiutuu usein, tuloksena on pitkäaikainen ihottuma, ekseema. Äkäisessä ekseemassa iho visvaa ja siihen voi tulla rupia. Vaikka ihottuma alkaa allergeenin kosketuskohdassa, se voi levitä kauas sen ulkopuolelle.

"Suomessa astui heinäkuussa 2000 voimaan nikkelidirektiivi, jonka mukaan koruissa saa olla nikkeliä korkeintaan 0,05 % tai ne on päällystettävä muulla metallilla niin, ettei niistä irtoa nikkeliä enempää kuin 0,5 µg/cm2 viikossa kahden vuoden käyttöaikana. Sama määräys koskee vaatetuksen metalliosia. Direktiivin selvästä määräyksestä huolimatta suuresta osasta koruja irtoaa nikkeliä sallittua enemmän. Nikkeliallergia on jo vähentynyt varsinkin niissä EU-maissa, joissa direktiivi on ollut pisimpään voimassa. Myös Suomessa vähentyminen on jo selvästi nähtävissä. Nikkeliallergia on yleistä kautta maailman.

Nikkelille herkistyneitä on Suomessa parikymmentä prosenttia nuorista naisista ja pari prosenttia miehistä. Allergian yleisyys vaihtelee maasta toiseen jonkin verran, mutta nikkeli on yleisin allergeeni kautta maailman. Se herkistää metallina ja yhdisteinään. Suurin osa on herkistynyt korujen, etenkin lävistettävien korujen kautta. Osa metalleista herkistää metallina, osa vain metalliyhdisteinä (metallisuoloina)."
www.terveyskirjasto.fi

Itse en reagoi nikkelille, mutta tyttäreni kyllä. Olen useita kertoja vaihtanut ns. rihkamakoruun hopeisen lukon ja muita metalliosia, korvakoruihin jalometalliset koukut yms, sillä säälihän olisi, jos kauniita koruja ei voisi käyttää.

Nyt työpöydälle päätyi Shanghaista ostetut kaulakorut, joissa on korumetalliset kalotit ja lukko. Metalliosat menee vaihtoon.

Tällä kertaa kokeillaan hopeoituja, hopealla päällystettyjä korunosia. Jos muutos ei ole riittävä, vaihdan koruihin kokohopeiset osat. Olemassa on myös ns. korulakkaa, jolla voi suojata metallisia korunosia. Tästä minulla ei ole kokemusta. Kynsilakkaa ei kuulema suositella.

Kollaasissa kaulakorut alkuperäisine korumetallisine kalotteineen, lukkoineen ja säätöketjuineen.
Alla korut, joihin olen vaihtanut hopeoidut metalliosat - toivottavasti auttaa. Säätöketjut lisään, jos tarpeen.


Härpäkkeet vaihdettu.

16 kommenttia:

 1. Uudet härpäkkeet ovat ainakin paljon kauniimmat kuin alkuperäiset....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja. On ne luonnossakin kivemman näköiset. En tiedä, mitä direktiiviä Kiinassa noudatetaan. Turhamaisuus kuuluu meidän naisten hyveisiin, mutta terveyden kanssa on turha leikkiä.

   Poista
 2. Upeat korut on tyttäresi löytänyt ja toivottavasti tämä muutos riittää. Onneksi tällaiset vaihdokset onnistuu :)
  Minun tekisi kovasti mieli tehdä itse statement-tyyppinen koru, mutta harmittelen hopean ja kullan hintaa. Ehkä se on koitettava tehdä hopeoidusta ja toivoa, että kupari ei paista ihan heti läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuules Henna, munkin on tehnyt mieli tehdä tai edes koittaa tehdä statement-koru. Ja vaikka aina vannon jalojen metallien nimeen, niin en kyllä menisi tuhlaamaan aitoa hopeaa johonkin paljon materiaalia syövään tekeleeseen, jonka lopputuloksesta en ole varma. Nyt puhun itsestäni ja omista taidoistani. Uskon, että harvoin käytettävät korut eivät kulu samalla tavalla kuin esimerkiksi päivittäin ranteessa killuva ketju. Että samanlaiset ajatukset meillä :)

   Poista
 3. Voi ihania kaulakoruja, kaikki yhdessä näyttäisivät varmasti aika öh näyttäviltä. Itse olen nikkeliin reagoiva, joten siinä mielessä koruntekijänä on "helppo" todeta osa toimivaksi tai ei. Pahimmillaan on juuri ollut tuollaisia kutiavia läikkiä ranteet täynnä. Nyt talvellahan kaulakoruissa on se hyvä puoli, että ne voi laittaa suoraan poolon päälle, eikä näin ole kosketuksessa ihoon. Mutta todelal hyvä postaus siis, toivottavasti saa monet ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Domi.
   Pitäisi kai olla painija (eikös niilla ole vahva niska?), jotta voisi kaikki kolme korua samanaikaisesti kaulallaan kantaa. Ovat yllättävän painavia yksittäisinäkin. Vaikka itse en reagoi nikkeliin, niin nähtyäni verimätäisiä korvalehdentaustoja ja rakkulaisia ja rupisia kauloja (anteeksi rumat sanat), kavahdan kaikkea, mistä en tiedä "mitä ne ovat"-metalleja.

   Nikkeliallergikot ovat varmaan jo joutuneetkin ajattelemaan :(

   Poista
 4. Saisivat siellä Shanghaissa ottaa oppia miten korujen viimeistelty tyyli tehdään! Paljon tyylikkäämmät kuin alkuperäiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissu :) Joka puolella maailmaa tehdään myös halvalla ja nopeasti - myös koruja. Ikävintä on se, että jotkut korukauppiaat puhuvat esimerkiksi hopeisista koruista silloinkin, kun sitä hopeaa ei ole edes pinnalla. Kaikki ostajat eivät osaa epäillä tai tule edes ajatelleeksi korun materiaaleja ja turhaan altistavat itsensä mahdollisesti vaikka nikkelille.

   Poista
 5. Heipsis! Nikkeliallergikkona tuli "tarve" kommentoida... Elikkäs. en ole allerginen pahimmasta päästä, mut esim. farkkujen napit ym. on lakattava aina kynsilakalla, (auttaa!) muuten ihottuma on armoton. (eli siis ainakaan mun tapauksessa kynsilakka ei ole ollut pahasta, toki koruissa se voi olla "esteettinen" asia...) Mut sitten yllätyin kun tein itselleni korvikset. koukkuina juurikin tuo hopeoitu. Yksipäivä meni (ihme juttu) mut toisena päivänä korvien kutina jo alkoikin.(en siis pitäny näitä korviksia yötäpäivää, vain useampana päivänä peräkkäin) en meinannut uskoa edes sitä, olihan koukut kuitenkin hopeoidut, ja ns. nikkelivapaatkin, mut tulos on tulos ja tässä tulos oli allergia. Tuli mieleen kertoa tästä, jos se vaikka jotain "auttais" tai "ennaltaehkäisis"... Enivei, kauniit korut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsis tinttura79 ja paljon kiitoksia kommentistasi!

   Esteettisyys nimenomaan taitaa olla syy, miksi kynsilakkaa ei suositella koruihin. Se saattaa kuivua klimpiksi pieneen korunosaan ja varsinkin ketjujen kohdalla voidaan olla vaikeuksissa, ketjun kun pitäisi olla liikkuvainen lakkauksen jälkeenkin. Hyvä kuitenkin, että sinä olet saanut siitä avun. Ja varmaan moni muukin.

   Kuten mainitsin, en itse reagoi nikkeliin. Tuo kertomuksesi hopeoiduista korviksista on niin mielenkiintoinen että teen ko. langasta korviskoukut ja pidän niitä korvissani jonkin aikaa (yötä päivää) ja katson, mitä tapahtuu. Tai täytynee mun laittaa niihin koukkuihin jotain roikkumaankin, etten näytä typerältä ;)

   Postauksen korjatut korut saan toimitettua omistajalleen vasta viikonloppuna ja odotan mielenkiinnolla, miten "meidän käy". Palaan kertomaan.

   Valkokullan ystävien on hyvä muistaa, että nikkeliä käytetään seosaineena osassa valkokultatuotteita. Myös muut metallit kuin nikkeli voivat aiheuttaa allergiaa. Jopa kullalle voi olla allerginen, tosin se on hyvin harvinaista.

   Sitten tullaan mun lempimetalliini hopeaan. Hopealla on sieniä ja bakteereja tuhoava ja niiden lisääntymistä ehkäisevä ominaisuus. Hopea on turvallisin metallii allergisille, koska se ei herkistä. Tämän takia se onkin korumateriaalina täydellinen. Lääketieteessä hopeaa käytetään mm. palovammojen ja haavojen hoitoon sekä esimerkiksi implanttien ja proteesien osina.

   Hopeaa käytetään mm. haavatyynyissä. Hopeaa sisältävä haavatyyny vähentää infektion vaaraa:
   http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/KYA/Products/JO5551187

   Lopuksi totean, että en ole alan asiantuntija. Olen kiinnostunut korumetalleista, koska teen niistä tai lähinnä hopeasta koruja. Olen hyvin kiinnostunut kaikista kokemuksista ja korumetallien aiheuttamista reaktioista!

   Poista
 6. Iihanaa kun kommentoit, sain nimittäin sellasta tietoa mistä mulla ei ollut hajuakaan! Esim. tuo hopean bakteereja tuhoava vaikutus ym, oli mulle ihan uutta (noloa, teenhän itekkin koruja... (no, laitetaan sen piikkiin että oon kuiteski vielä aloitteleva sellainen... kröhöm...) Jään todellakin ISOLLA MIELENKIINNOLLA odottamaan jatko "kertomuksia"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omakohtainen kokemus "hopean hyvää tekevästä ominaisuudesta" on tullut sahatessani hopeaa ja terän joskus harvoin ;) livetessä sormeen ja tehdessä syvänkin haavan se paranee todella nopeasti. Oletan tämän johtuvan siitä, että haavaan menee samalla hopeapölyä. Haava ei tulehdu ja paranee näin nopeasti.

   Toimitin eilen nuo korjatut korut omistajalleen, joka kyllä sanoi, ettei ihan heti uskalla niitä(kään) kaulaansa laittaa. Oli nimittäin rohkeudenpuuskassaan ehtinyt jo yhtä niistä alkuperäisistä käyttää, ja niska on ruvella. Palaan toki asiaan.

   Tein itselleni pienet, tiiviit koukut hopeoidusta langasta, ja ne on olleet korvissani nyt kolmatta vuorokautta. Toistaiseksi kaikki hyvin, mutta minähän en ole erityisen herkkä näissä metalliasioissa. Koe saa jatkua, ja palaan kertomaan tästäkin myöhemmin. Ymmärrän kyllä, että meistä jokainen on yksilö ja reagoi eri lailla. Myös ihon happamuus vaikuttanee hopeoidun pinnan syöpymiseen, ainakin happamilla ihmisillä aito hopea tummuu/saattaa tummua tavallista nopeammin.

   Poista
 7. Ovat kyllä ihania koruja :)

  Itse olen menossa tällä viikolla japanilaisen korupunonnan (kumihimo)3h kurssille jossa tehdään rannekoru siemenhelmistä. Haaveissa olisi kaulakoru versio (kiiltävistä siemenhelmistä) sitten kun opin tuon tekniikan. Semmoinen kiva bliingbling koru pikkujoulukauteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lora, minähän en ole tehnyt kuvien koruja, ainoastaan vaihtanut lukot ja nuo metalliosat.
   Olen nähnyt uskomattoman upeita siemenhelmitöitä. Jos olisi rajattomasti aikaa tai edes vähän enemmän, kiinnostaisi tietenkin myös se taiteen laji. Siemenhelmistähän voi tehdä kolmiulottisia "kappaleita" ja kirjoa vaikka mitä ihmeellistä. Sinulla tulee olemaan mielenkiintoinen kurssi edessäsi. Oisinko ihan pikkiriikkisen kade ;)

   Poista
 8. Minun pelastukseni on Blomdahlin korvakorut, jotka on varta vasten suunniteltu nikkeliallergikoille, täältä mä ensimmäiset sellaiset bongasin www.lillagunilla.net :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia vinkistäsi. Otin sivuston talteen vastaisuuden varalle.

   Poista