keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Pipoi

Sekä neulomiseni että neulomisaiheeni kulkevat sykleittäin. Villasukkia, nilkkiksiä, kämmekkäitä, kaulureita, kaulahuiveja - ja nyt sitten pipoja. Ja välillä totaalisen ei yhtään mitään. Olen pipoja aiemminkin neulonut, mutten ole kuvannut enkä esitellyt. Alla yksi syksyllä 2007 neulomistani. Tupsut eivät olleet silloin muotia.

-  Onnea 6-vuotiaalle, kuvassa vajaa vuoden vanhalle pipomallin kanssa poseeraavalle  Ennille.
   Enni lähettää terveisiä Mosselle ja kaikille koirakavereille!  -

Nyt pipot nostavat uudelleen päätään. Vai pitäisiköhän sanoa, että pipot nousevat päähän ;) Olen havitellut pari vuotta vanhan kaulahuivini väriin sopivaa pipoa. Mustia mulla on, tarkoitan tuota huivin beigeä. Inspiraatio iski niin nopeasti, että ehdin käydä tasan yhdessä käsityöliikkeessä, mistä löysinkin oikean värisen langan. Vaan aivan liian ohuena, eikä koostumus ollut ihan sitä mitä hain. Eihän tämä ideaalia ole, mutta neuloin sitten langan kolminkertaisena. Nyt on harjoituskappaleet tehty, ja jahka muut tekemiset sallivat, etsin the pipolangan.

Pipostani voin sanoa, että ohjeen vedin ihan hatusta, piposta. Näin tämäntyyppisen pipon ohjeen jossain blogissa viime vuonna. Enpä sitten ottanut ohjetta talteen ja nyt olen varioinut hataran muistikuvan varassa itse väsäämääni ohjetta seuraten. Kun ensimmäisestä tuli sopiva, tein toisen samalla ohjeella. Siihen laitan tupsun.

. . .

Lisäys 9.11.

Lukija toivoi pipon ohjetta. Häveliäisyys iski (erityisesti kavennusten termistön kanssa), joten en laita kirjallista ohjetta. Toivottavasti kuvasta on jotain apua kiinnostuneille.

Ohut lanka (puikkosuositus 2 1/2) neulottu kolminkertaisena (kun ei oikeanpaksuista ja oikeanväristä ollut tarjolla) nro 7 puikoilla. Alun ensimmäiset kerrokset ohuemmilla. Pipossa silmukoita 90. Neuloin kaksi "samanlaista" pipoa. Toisessa pipon reunassa kaksi aloituskerrosta: toistettu 14 oikein, 4 nurin. Toisessa aloituskerroksia vain yksi, jolloin reunasta tulee hauskasti kippurainen (pieni kuva).

Neuleessa toistuu vuorotellen 5 palmikkoraitaa (14 s) ja 5 kpl 4 nurjan silmukan raitoja ...ja sitten sopivissa kohdissa kavennettu.10 kommenttia:

 1. Pipot nousevat päähän! Hih. Kerrankin viisas muoti-ilmiö, toivottavasti jää pysyväksi. Tupsuilla tai ilman.

  Olen katsonut tarkkaan, melkein mikroskoopilla. Ja kyllä. Siellä se on. Harmaassa pipossa on "italialainen luominen". Onhan? Sen hallitseminen on todistus poikkeuksellisesta taidosta. Itse opettelin sen hikikarpaloiden kera muutama vuosi sitten. Sopii täydellisesti juuri harmaan 1o1n-resorin reunaan. Kaunista ja kiristämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en kyllä sano juuta enkä jaata. Ei ole minkäänlaista muistikuvaa harmaan pipon yksityiskohdista. Paitsi se, että tytär pyysi neulomaan pipon. Neuloin 7. Kaikki vähän eri mallisia ja eri värisiä tyyliin, musta, valkoinen, luonnonvalkoinen, tummanharmaa, vaaleanharmaa, ruskea, beessi. Olen joihinkin pipoihin tehnyt pitkän resorin ja kääntänyt sen sisään (ja ommellut kiinni). Harmaassa voisi myös olla sellainen, reunastahan tulee vähän italialaisen näköinen.

   Mutta nyt tulikin paha: Olen ihan totaalisesti unohtanut tuon italialaisen olemassaolon. Kesken on kolmas beige pipo, jossa on nimenomaan kapea 1 o 1 n -resori. Silmukat loin tavistavallisesti. Ihan en viitsi purkaa, kun on kavennuksia vailla valmis. Jos mun pipoissa ei ole mitään muuta hohdokasta, niin voisi niissä ainakin olla italialainen aloitus! Laitoin itselleni muistilapun vastaisuuden varalle. Kiitos muistutuksesta!

   Poista
 2. Joo-o, taas on mageeta jälkeä! Toi tupsu on kyllä ihan piste i:n (vai pipon?) päälle. Kauniin mallin olet päästäsi vetänyt ;-)

  On se vaan niin lutunen, tuo beibe (heh, no molemmat, mutta tarkoitin tuota vaaleampaa). Välitäpä sinä lämpimät rapsutukset 6-vuotiaalle! Minä vien mieluisat terveiset meidän herralle.

  Neuloin muuten Mosselle joulunpunaisen villapaidan, mutta jotain syystä herra luulee sitä leikkikaluksi. Taitaa olla pienen neuvottelun paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nina! Karvapallo kiittää.

   Villapaidat on siitä kivoja, että ne on niin nopea vetäistä päälle. Toisin kuin tiukkahihaisen sadetakin pukeminen. Kamalaa, sanon. Manttelilla ollaan menty toistaiseksi pahimmat sateet.
   Toivottavasti neuvottelut edistyvät :)

   Poista
 3. Minkä vahvuista käyttämäsi lanka oli? Entäs puikkojen koko? Itselläni lojuu kaapissa tyhjän panttina alpakkalankaa. Postauksesi myötä pälkähti päähän, että sitähän voisi tosiaan neuloa kaksin tai kolminkertaisenakin. Jos toivomuksen saa esittää, niin ohje tämmöiseen pipoon ilahduttaisi kovasti :)

  Kielo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsan Kielo ja kiitos kommentistasi! Pipolanka on DROPSin Fabel Superwash, jonka puikkosuositus on 2 1/2. Neuloin langan kolminkertaisena seiskan puikoilla, alun ensimmäiset kerrokset hiukka ohuemmilla. Valmis neulos on perusnapakkaa. Muistathan, että alpakkalanka ei jousta kuten villalangat. Katson, josko osaisin tehdä ohjeen, joka avautuisi muillekin kuin itselleni.

   Poista
 4. Oli ihan pakko tulla takaisin vaatimaan selitystä, koska en saa lepoa enkä rauhaa ennenkuin kerrot alakuvan huivista jotain. Tunnistan puu-logosta merkin, ja muistelen nettikaupan tarjontaa vuoden kahden takaa. Mutta onko huivissa lisäksi kanttaukset (nahkaa?) raunoissa? Hämmästyttävä. Kaunis. Tyylikäs. Ja kyllä. Olen kateellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huivi on Mulberryn villahuivi kuten merkin ystävänä tunnistitkin ja ostettu yli kaksi vuotta sitten Fabianinkadun myymälästä. Huivi oli heidän ainoansa (ainakin sillä hetkellä). Huivissa ei ole nahkakanttauksia reunoissa vaan ihan tavallinen päärmeetön reuna. Miten näyttääkin kuvassa, kuin olisi kanttaus. Ei siis kannata kadehtia. Huivi on yksi mun ehdottomista lemppareistani ja olisi luultavasti vieläkin ihanampi kashmirisena. Sellaista versiota ei ollut silloin tarjolla. Ja mikä parasta, en ole törmännyt ainoaankaan samanlaiseen missään, kenelläkään. Logo on kyllä aika silmäänpistävä, mutta jotenkin musta tuntuu, että solmitussa huivissa sitä ei välttämättä tajua.
   "Samaa" huivia oli jossain vaiheessa M:n nettikaupassa muutamana muuna väriversiona.

   Poista
 5. Ihastuttavia neulomuksia ja koruja olet taas tehnyt. <3
  Ja pikkuiselle Enskalle paaaljon rapsuja ja nakkikakkua. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos IMAGE! Nakkikakkua... Enskaa huomioidaan toivomallasi tavalla :)

   Poista