torstai 18. lokakuuta 2012

Lamppuhelmi

Edellisessä postauksessa vilahti Jane Myrskyn lasihelmistä tekemäni kaulakoru. Löysin arkistoistani kuvan toisestakin vuosia sitten (huhtikuu 2008) tekemästäni kaulakorusta, jonka tein Janen uniikin lasihelmen inspiroimana. Korun muut materiaalit: topaasibrioletit, fasettihiotut savukvartsit, vuorikristallipalkit sekä hienohopeasta (999) punomani patinoitu viikinkiketju.

Janea siteeraten: "Poltintekniikalla valmistettuja helmiä kutsutaan usein myös lamppuhelmiksi, nimitys tulee menneisyydestä, kun lasimestarit sulattivat lasia öljylampuilla. Lasihelmillä on pitkä historia, egyptiläisten tiedetään tehneen lasihelmiä n. 3000 eaa. Viikinkien jäljiltä suomesta on löytynyt runsaasti lasihelmiä."

14 kommenttia:

 1. Onpa kaunis kaulakoru, pidän viikinkipunoksesta ja osaan jopa tehdä sitä ;-D. Tosin en osaa "päätellä" ketjua, täytyy varmaankin mennä uudestaan Thuja-Designiin kertauskurssille. Noissa lamppuhelmissä on jotakin hyvin salaperäistä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja. Minäkin pidän viikinkipunoksesta ja sen tekemisestä. Mulla on yksi nollakutosen langasta aloitettu viikinki ollut kesken useita vuosia :( En muista päättelyistä sen enempää kuin langan jatkamisestakaan yhtään mitään - olen itseoppinut kaikessa ketjunpunonnassa. Tuijalla olen ollut sormus- ja kivenistutusopissa. Maailma on pieni.

   Jos olisi ylimääräistä sitä kovasti kaivattua aikaa, haluaisin oppia lasihelmien teon. Toisaalta, kun niitä ei sitten kuitenkaan pystyisi kotona tekemään, hiukka ehkä harmittaisi.

   "Kertausharjoituksia" odotellessa...

   Poista
  2. Tuijan luona olen ollut viikinkipunos-, helmensidonta- ja korupiikkien valmistus kokkipolttimella-kursseilla ;-D.

   Yhtään täysin valmista viikinkipunoskorua en ole saanut aikaiseksi, en edes siellä kurssilla. Tuhrasin sen punokseni kanssa niin kauan, että aika loppui ja siksi tuo päättely jäikin vähän epäselväksi, mutta voisihan sitä päättelymallia jostakin kirjasta etsiä ihan itsekin.

   Lamppuhelmien teko myös kiinnostaisi ja hopeasavi. Hopeasavikurssilla olen ollutkin, mutta ilman uunia ei ole tullut niitäkään tehtyä kurssin jälkeen....

   Poista
  3. ...mun hopeasavi on todennäköisesti kuollut pussiinsa :( Ja missähän se pussi on?

   Poista
 2. Ihanaa ihanampi koru ja sitten nuo sun kuvat ovat aina niin moniulotteisia, että oikein kadehdin! =) Olisipa itselläkin ohjelma, jolla saisi kuvani taiteelliseen muotoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni. Hyvä kuva on hyvä sellaisenaan. Tämän kollaasin olen tehnyt yli neljä vuotta sitten, enkä tykkää siitä yhtään. En löydä (en jaksa hakea) alkuperäisiä kuvia, joten muuta vaihtoehtoa ei nyt ollut. Välillä on kiva leikkiä, mutta omasta mielestäni paras kuva on pelkkä kuva.

   Poista
 3. Todella kaunis ja monipuolinen koru jälleen! Lamppulasihelmet inspiroivat minuakin ja on todella mukava löytää kotimaisia taitajia tällä saralla ulkomaisten taitureiden lisäksi. Tuolla toisessa blogissani on tästä vähän jo tarinaakin kerrottu, kun kädentaitomessuilta tuli tutuksi vuoden kädentaitaja Maria Hepo-aho Mafkasta. Lamppulasit jatkavat edelleen inspiraatiokärjen voittokulkuaan täälläkin päässä ,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kovin laajasti tutustunut lasihelmitaitureihin lukuunottamatta heitä, joiden helmiä olen onnistunut hankkimaan. Vaikka toivoisinkin osaavani tehdä ko. helmiä, on totuuden nimissä sanottava, ettei mun tarvitse revetä kaikkeen eikä todennäköisesti ole niitä taitojakaan. Antaa heidän tehdä, jotka osaavat :) Kiitos kommentistasi, Domi.

   Poista
 4. Taas aivan mieletön koru, ihanat yhdistelmät joita voin kuvitella löytäväni vain tästä blogista. Kuvat ovat osa loistavuutta. Kaunis uusi banneri! sari

  VastaaPoista
 5. Olen ihastuksesta aivan mykistynyt. Voi miten UPEA koru!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Koru on niin vanha, yli neljä vuotta, etten oikein tiedä, miten suhtautua siihen. Paitsi, että korua katsellessa totean laiskistuneeni viitseliäisyydessä.
   Vaan sinullepa on ilmestynyt uutta kaunista ja ihanaa!

   Poista