sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Solmionpidin

Olen kerran aiemminkin esitellyt hopealangasta punotun solmionpitimen, mutta otetaan kerran uusiksi. Aihe tuli ajankohtaiseksi, kun työtoverini kysyi pientä lahjaideaa nuorelle miehelle. Tein esittelemäni pitimet malliksi, molemmissa ketjuna millisestä langasta punottu Jens Pind, Piina. Ketjuhan voisi olla mitä tahansa ketjua, mutta sadannen kerran: tykkään Piinasta paljon ja röyhkeästi tyrkyttelen sitä muillekin ;) Kuningasketjukin olisi tässä yhteydessä kiva, joskin koristeellisempi. Seuraavaksi sitten sellainen.

Kuvissa on punotut ja rummutetut (kirkkaat) solmionpitimet. Kuva, jossa toinen pitimistä on patinoitu, ja kuvia, joissa ylimääräinen patinointi on poistettu ja pidin rummutettu uudelleen. Olettaisin miesten pitävän enemmän patinoidusta hopeasta kuin kirkkaasta, joka sekin patinoituu itsestään ajan kuluessa.

Perinteisesti solmionpidin asetetaan kauluspaidan neljännen ja viidennen napin väliin. Tämän version kohdalla kiinnitys tullee neljänteen nappiin, ja ketju, se näkyvä osa, laskeutuu sitten sopivasti sinne jonnekin neljännen ja viidennen napin puoliväliin. Toisaalta konservatiivisemmat ohjeistavat asettamaan solmionpitimen vain hieman puvuntakin ylemmän napin yläpuolelle ja liberaalimmat suosittelevat asettamaan sen kolmannen ja neljännen napin väliin.

Energistä uutta viikkoa ja syyskuuta kaikille!
15 kommenttia:

 1. Voi että, tuo patinoitu piina on niin hyvän näköinen ;-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja. Patinointi tuo kauniisti esille ketjun rakenteen. Mieheni ei pidä koruista eikä ainakaan mistään kiiltävästä. Omaa patinoitua solmionpidintään hän taitaa käyttää jos nyt ei ihan päivittäin niin ainakin usein. Olisi kiva tehdä myös sellainen, jossa olisi riipus. Vaikka joku harrastukseen liittyvä. Kävisiköhän "kaupaksi" vai menisikö se jo sinne korujen puolelle?

   Poista
 2. Todella upea tämä. Patinointi kieltämättä sopii hyvin miesten koruihin.
  Minäkään en ole saanut tehdä miehelleni yhtään korua, hän ei vaan ole koruihminen.

  Minäkin tartuin pitkästä aikaa pihteihin ja hopealenkkeihin.

  -Henna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehet ovat ehkä vähän laiskoja riisumaan ja pukemaan korujaan (ainakin kesken päivän) ehkä harrastusten tai töihin sopimattomuuden takia toisin kuin me naiset, joille vekslaaminen ei tunnu tuottavan minkäänlaista vaivaa. Ehkä se on myös ikäkysymys.

   Ketjujen punominen on vähän kuin neulomista. Mieli rentoutuu käsien ahkeroidessa. Kunhan ei valitse niin kinkkisiä töitä, että saa niskan ja hartiat kipeiksi :(

   Kiitos kommentistasi ja mukavia punomisia! Mikä ketju?

   Poista
 3. Tulen tänne komppaamaan kahden edellisen kommentaattorin kehuja paitinoituneesta korusta. Vaikka kiiltäväkin on minusta yhtä kaunis. Suurin kiitokseni aihe on kuitenkin yksityiskohtainen selvitys solmionpitimen käytöstä. Suoraan sanottuna minulla ei ollut ohjeistuksesta hajuakaan, ihmetellyt vain että mihin se pitäisi tökätä. No nytpä on. Koskevatkohan samat ohjeet myös solmioneulaa? Eli neljännen ja viiden napin väliin? Ounastelen solmioneulojen ja -pitimien paluuta miesten pukeutumisen muutenkin muuttuessa värikkäämmäksi ja vaihtelevammaksi. Ketjun lisäksi mielelläni voin kuvitella harrastusriipusta - olisipa persoonallinen ja henkilökohtainen lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestäni patinoitu hopea on jotenkin arvokkaamman näköistä. Ei siis kalliimman näköistä vaan vanhan ja siten arvokkaamman näköinen. Kuin sillä olisi takanaan jo monta omistajaa, ja koru olisi ollut tärkeä monen ihmisen elämässä. Kirkkaalla hopealla on sitten omat avunsa, ei se ole yhtään huonompaa.

   Voi kauhistus. Olisikohan minun pitänyt pitää suuni supussa. Olen jostain siis lukenut, että nimenomaan solmioNEULAn paikka olisi siinä neljännen ja viidennen välissä... Itse menin soveltamaan samaa sääntöä tähän ketjuun. Tulkoon joku tietäväinen ojentamaan minua. En ole selvillä edes siitä, missä napissa mieheni omaa ketjuaan riiputtaa 8X - en ole koskaan katsonut niin tarkkaan. Olen ollut niin tyytyväinen, että hän on yleensä käyttänyt tekemääni pidintä.

   Ajattelin tuota harrastusriipusta (joka todennäköisesti olisi kiinni jonkinlaisessa ketjussa), koska olen nähnyt miehillä paljon solmioita, joissa on jokin harrastukseen liittyvä kuva. En tarkoita esimerkiksi mitään isoa kilpa-auton tai jalkapallon kuvaa vaan esimerkiksi kuosiin kudottua kuviota, joka toistuu pienen pienenä niin, ettei sitä oikeasti edes huomaa. Ja mitähän virkaa sellaisella kuviolla on? Minun mielestäni miesten solmiot ovat ihania! Muistanko oikein, myös sinulla on solmio?

   Poista
  2. Voisinko olla hiukka lyhytsanaisempi, niin mahtuisi ja muistuisi mukaan myös se tärkein: Paljon kiitoksia kommentistasi, Preferita.

   Poista
 4. Ei taaskaan onnistunut vastaus tuonne sinun kysymyksen perään..en osaa.
  Tuolla aiemmin anonyymi olin siis minä :) Punoin sellaisen muunnoksen oilista ja muinaisketjusta.
  Ja totta tuo mitä sanoit miesten korujen käytöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole väliä, minne kommentit sijoittaa tai sijoittuu. Kiitoksia vaan, että kommentoit :)

   Suunnittelemasi ketju on tosi kaunis ja uuden näköinen. Pidän siitä paljon, ja lahjan saajaa se ilahduttaa pitkään, loppuelämän.

   Poista
 5. On kyllä tyylikäs ja samalla hienostunut koru. Tykkään molemmista versioista. Ja pisteet omaperäisestä asetelmasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissu. Meillä ei ole posliininorsuja eikä oikein muitakaan ripustus/esittelyrekvisiittoja. Päärynöitä sattui olemaan esillä - kunnes ymmärsin laittaa vähän miehisemmän kuvausalustan: meren pohjasta sukellettu ruostunut ja rikki mennyt tykinkuula.

   Poista
  2. Tykinkuula - wow! Rrrrrakastan ruostetta. Tai siis sen rosoisuutta ja sävyjä. Eihän se auton kyljessä kiva ilmestys ole...

   Poista
  3. No voih, meillä olisi enemmänkin ruosteisia tykinkuulia - ihan ehjiä. Laitanpa johonkin postaukseen iloksesi. Tykki puuttuu, ei pääse ampumaan :(

   Poista
 6. Hei Ania, olet saanut I love your blog tunnustuksen blogissani ;-D.

  VastaaPoista