tiistai 1. toukokuuta 2012

Cubic zirconia (CZ)

Välipala: Kaulakorun riipus, jossa kivenä neljämillinen, ei siis neljää miljoonaa maksanut vaan kooltaan 4 x 4 mm cubic zirconia, kuutiollinen zirkonia. Kuutiollinen ei viittaa kiven ulkomuotoon, kiveä on myös perinteisen pyöreänä.

Kuutiollinen zirkonia on keinotekoinen tuote, joka on tällä hetkellä ylivoimaisesti yleisin timantin jäljitelmä. Kivi on ulkonäöltään hyvin timantin kaltainen, ja niitä istutetaan jopa kultaan. Itse en erottaisi zirkoniaa aidosta timantista, en silmämääräisesti enkä luupilla. Järkeni kyllä sanoo, ettei minulla voi olla tuon kokoisia irtotimantteja laatikossani. Asiantuntijakin tarvitsee tunnistamiseen apuvälineitä, esim. vaa'an sekä spektroskoopin värillisten zirkonioitten erottamiseksi värillisistä timanteista.

Kuutiollisella zirkonialla on vähän huono maine. Turhaan. Kivi on synteettinen, mutta kaunis ja kestävä. Minun pikkutöihini se riittää mainiosti. Timanttikorut ostan kaupasta siinä tapauksessa, etten saa niitä lahjaksi ;)

Riipuksen tein uteliaisuudesta, kokeilumielessä harjoitustyönä. Kivi on säihkyvän kaunis, puhtaan valkoinen. Niistä saisi näyttävän juhlakorusarjan. En ole saanut opetusta tällaiseen kiven istutukseen (mikä ei tietenkään estä minua yrittämästä), ainoastaan cabuchonin (sileäpintainen, tasapohjainen kivi) kiinnitykseen.

Ketjun kulmikkaalle pikkuriipukselle tein aikoinaan metritavarana ostamastani pienipalloisesta, hopeisesta lavuaarintulppaketjun lopusta, joka keveänä sopii hyvin kannattamaan pientä riipusta.
Serviettirenkaita - ei sormuksia!


Oi ihana toukokuu!

20 kommenttia:

 1. Oih, sehän on onnistunut upeasti!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siina*k! Sinä kun taidat nämä istutukset, kommenttisi ilahduttaa erityisesti :)

   Poista
 2. Hieno! Olet sä vaan kyllä taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intoa ja tekemisen iloa, enimmäkseen. Toivon oppivani jokaisesta uudesta työstä jotain, minkä voin hyödyntää sitten seuraavissa. Tämän riipuksen aloittaminen oli aika haparointia. Seuraavan kanssa sitten vähän vakuuttavammin ;)

   Poista
 3. Säihk säihk! Oi kuinka säihkyy tämä kaunis koru. Hieno yhdistelmä riipus ja ketju.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säihk säihk, siks ajattelin, että sopisi juhlakoruun nuo zirkoniat. Kiitos kommentistasi, sanni :)

   Poista
 4. "Timantti" on naisen paras ystävä, tai kuinka se meni? Kaunista säihkettä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timantit ovat tytön parhaita ystäviä, ja zirkoniat sitten kai niitä tytön kavereita. Kiitos, Maxin hopeat!

   Poista
 5. Todella trendikkään näköinen kaunistus. Ja mielettömät servettirenkaat! :) Ihanaa Vappupäivää sinne. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos IMAGE black and white! Servettirenkaat piti hakea Tukholmasta asti, kun Helsingistä ei löytynyt - oikeanlaisia. Eikä ne ole mulle :( => C. Vappu jo takanapäin, ihanaa toukokuuta koko teidän poppoolle!

   Poista
  2. Mä tiedätkö hieman arvelinkin, että ne ovat C.lle. ;) Kauniit. :)

   Poista
  3. Taidat tuntea tytön tyylin!

   Poista
 6. Voi, miten sievä!
  Heh, lavuaarintulppaketju minua nauratti, sillä en millään meinannun löytää minäkään "oikeaa" nimitystä tuolle ketjulle, josta kovasti pidän.
  Palloketjuksi sitä sitten kuulema oikeasti nimittävät. Ihan sama.

  Kiitos zirconian, saan minäkin kanniskella säihkyjä isommassa mittakaavassa. Enpä taida omistaa kuin 10 timanttia ja nekin pikkiriikkisinä sormuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, nina. Tykkään kutsua palloketjua lavuaarintulppaketjuksi, vaikkei kaikissa lavuaareissa sellaista enää käytössä olekaan. Palloketjuksihan sitä oikeasti nimitetään, ja sitten on sitä ovaalia palloa myös. Minä olen hukannut sekä kihlasormuksestani että äidiltä aikoinaan saamastani timanttisormuksesta kivet molemmista :( Nähtävästi kiinnikkeet on tarttuneet käsineen vuoriin kiinni, ja kivi on päässyt irtoamaan - tai jotain. Tälläkin hetkelläkin on yksi sormus, joka pitäisi viedä korjattavaksi. En uskalla käyttää sitä, kun yksi kynsi on vinksallaan. Sormukset, joissa on paaaljon pieniä timantteja, ovat ehkei niin näyttäviä mutta käyttöturvallisempia. Jokainen käyttää sellaisia kiviä koruissaan kuin haluaa, kukkaro sallii ja on käytännöllistä.

   Poista
 7. Onkohan mulla vähän köyhä sanavarasto, kun taas kirjoitan, että tyylikästä ja vähäeleistä, eleganttia ja kaunista? Oikeesti, onko lavuaarintulppaketjua olemassa hopeoituna???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lissu-hyvä, sinä saat sanoa ihan mitä ja miten haluat. Minä ilahdun pelkästä tervehdyksestäkin :) Kaunis kiitos jälleen!

   Käyttämäni lavuaarintulppaketju on ihan täyttä hopeaa, jos sitä tarkoitat. Palloketjua on saatavana myös hopeoituna (hopealla päällystetty seosmetalli). Hopeoiduissa korunosissa, varsinkin kulutukseen tulevissa, hopeointi kuluu käytössä pois, ja alta paljastuu ruma mikälie metalli, kupari (joka sinällään ei ole rumaa) tai joku tumma seosmetalli. Hopeoituja korunosia ei voi kiillottaa eikä rummuttaa toisin kuin täyshopeisia. Lavuaarin tulppaan sopii parhaiten se ruostumaton teräs ;)

   Poista
 8. Kiitos korjauksesta :) Luin näköjään tekstin vähän huolimattomasti. Aito on aina aitoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halunnut puuttua erityisesti siihen, että tulkitsit mun ketjuni hopeoiduksi vaan lähinnä painottaa sitä, että ketjua myydään hopeoidun lisäksi myös ihan hopeisena. Mun mielestäni on niin surku, kun nähdään paljonkin vaivaa tehdä koruja materiaaleista, jotka eivät kestä käyttöä eivätkä aikaa. Toisaalta, hopean hinta on tällä hetkellä taivaissa, joten sekin osaltaan vaikuttaa valintoihin. Jos kuitenkin haluaa tehdä jotain säilyvää, maksaa satsaus kestäviin materiaaleihin itsensä takaisin.

   Poista