maanantai 10. tammikuuta 2011

SolmionpidinUskon, että jokaisen ketjunpunojan miehellä, sulhasella, poikaystävällä, veljellä, isällä jne on ainakin yksi punojan tekemä solmionpidin. Minäkin tein vuosia sitten muutaman hopeisen solmionpitimen, joissa ketjuna mun lemppari: Piina (Jens Pind). Ikinä en sitten miehelle sellaista tarjonnut tai tyrkyttänyt, edes näyttänyt - jäänyt laatikon pohjalle lojumaan. Joulun alla putkahtivat esiin ja ajattelin sitten joululahjoa.Wikipedia sanoo mm. näin: "Vapaana liehuva solmio on usein tiellä, etenkin ruokaillessa. Solmion voi taittaa rinnan kohdalta paidan sisälle, joka luo parhaimmillaan tyylikkään rentoutuneen vaikutelman, ilman takkia ja hihat käärittynä. Se ei kuitenkaan sovi useimpiin tilanteisiin, joten solmion kanssa käytetään usein solmionpidikettä, joka on esim. jousitoiminen koru, joka puristaa solmion paidan nappilistaan kiinni. Toinen yleinen malli on kultainen ketju, joka kiinnitetään nappiin. Solmionpidikkeen materiaalin (kulta tai hopea) kuuluu vastata vyönsolkea ja kelloa."

No, mun miehellä on valkokultainen vihkisormus, rannekellot terästä ja vyön soljet poikkeuksetta hopean väriset. Onneksi. Olisin joutunut muuten tekemään pidikkeen kullasta!Patinoin solmionpidikkeen, koska tiesin sen miellyttävän lahjan saajaa enemmän ja olevan ehkä vähän huomaamattomampikin päivittäisessä käytössä.

Enkä todellakaan sitten maininnut miehelle tuon ketjumallin suomenkielistä nimeä: Piina. Kun jotenkin mukasromanttisesti päättelen hänen ajattelevan mua aina pujottaessaan solmion tuohon pidikkeeseen ;) Voin olla piikki lihassa, mutta että jokapäiväinen piina :(

Hah...

5 kommenttia:

 1. :-D Hih-hih! Ja eihän se ketjun nimi olekaan tuo 'lempinimi' vaan oikeesti, kuten kyllä tiedät, Jens Pind - mutta ethän sä nyt haluais miehes ketään miestäkään ajattelevan ;-))
  Patina kyllä sopii hienosti tähän koruun.

  VastaaPoista
 2. Heh. Ja samalla aaaAAaaa... Enpä ole tullut ajatelleeksikaan, että voisin koruilla myös solmiopidikkeen miehelle! Hiukkasen olen surkea noissa piinallisissa ketjuissa, mutta jos tuon pätkän onnistuisi näpertämään. Tai sitten tyytyy johonkin simppelimpään. Onkos tuo pidikeosa (se ei ketju siis) minkä paksuisesta tavarasta?
  PS. Valkokultaa/terästä meilläkin kaikki.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Mags :)
  Rilla, nii-in, ei aina vaan itselle ;) Tee vaikka muinaisketjua tai ankkuria tai kunkkua. Viimemainittu on näyttävä ja tosi helppo. Tässä kunkkua teräksestä:
  http://studio-ania.blogspot.com/2010/02/musta-kunkku.html
  Kuvassa näyttäisi, että pidike on samaa millistä kuin tuo piinakin. Voisi tehdä ohuemmastakin, kunhan tuo ketjuosa ei ole niin painava, että pidin vääntyy. Hopea on tällaista köyhännaisen valkokultaa ;)
  Ketjun tilalla vois olla myös LAATTA, kunhan sen kiinnittää pidikkeeseen (renkaalla/renkailla) siten, että liikkuu vapaasti mut pysyy ojennuksessa. Joku kiva teksti (NÄPIT IRTI, RILLAN) siihen. No-nii...

  VastaaPoista
 4. Soon vaan komia :) mulla on tuo solmiopidike yhä sillä "tekemättä" -listalla :)

  VastaaPoista
 5. Tanja, kiitos kommentistasi. Piinan taitajana nopeasti väkerrät tuollaisen, josko tarvis. Tiedän ton listan... loputtoman pitkä.

  VastaaPoista